Product presentation-cuate

ثبت اختراع و طرح صنعتی

از زمان کودکی مخترعین در ذهنمان افراد خاصی بودند. افرادی با نشانه ها و علائم خاص. بزرگتر که شدیم بیشتر متوجه چالش ها و موانع این مسیر شدیم. بسیاری از مخترعین به علت ثبت نکردن اختراعات خود سود هنگفتی را از دست دادند و یا از دست دادن دانش و فرمول تولید خود را تجربه کرده اند. در این مطلب تلاش می کنیم یک نمای کلی از ثبت اختراع و مزایای آن را در اختیار شما بگذاریم:

اختراع چیست؟

اختراع یا اِبداع، یک وسیله، روش، ترکیب یا فرایند منحصر به فرد یا جدید است. فرایند اختراع، فرآیندی جزئی در یک فرایند کلی مهندسی و توسعه محصول است. اختراع می‌تواند یک پیشرفت در یک ماشین یا محصول یا یک فرایند جدید برای ایجاد یک شی یا یک نتیجه باشد. اختراع میتواند یک مشکل را از جامعه برطرف کند و مثلا یک روش کارآمدتر برای رسیدن به یک محصول یا هدف ایجاد کند.

طرح صنعتی چیست؟

هرگونه ترکیب خطوط یا رنگ‌ها و هرگونه شکل سه ‌بعدی با خطوط‌، رنگ‌ها و یا بدون آن‌، به‌گونه ‌ای که ترکیب یا شکل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی است. اگر بخواهیم تعریف ساده ای از طرح صنعتی داشته باشیم می توانیم بگوییم تغییرات فنی یا ظاهری شامل ویژگی‌های مربوط به شکل، ساختار، نقوش و تزئیناتی یک کالای صنعتی یا صنایع دستی که در نهایت باعث تولید یک محصول چشم نواز و جذاب شود. طرح صنعتی یک تصویری یا شکل شماتیک است که برای اولین بار ایجاد می شود

تفاوت اختراع با طرح صنعتی

در کل ثبت اختراع از طرح صنعتی پیچیده تر است و فرایند دشوارتری دارد. طرح صنعتی تنها شکل ظاهری را در نظر می گیرد و با ساختار فنی و سیستم کار ندارد. اما در ثبت اختراع سیستم و مکانیزم عملکردی مدنظر قرار گرفته می شود. اختراع و طرح صنعتی باید دارای نوآوری باشند اما این نوآوری اگر فقط در شکل ظاهری باشد طرح صنعتی نامیده می شود. فرایند ثبت طرح صنعتی آسانتر است و از حمایت های کمتری نیز برخوردار می شود.

چرا باید اختراع یا طرح خود را ثبت کنیم؟

مزیت رقابتی بسیار مهم شرکت ها، خلاقیت ها و نوآوری هایی است که روی محصولات، فرمولاسیون ها و روش های تولیدشان ایجاد میکنند. این خلاقیت ها و نوآوری ها به نام دارایی های فکری و معنوی شرکت ها شناخته می شود که قطعا باید مانند دارایی های فیزیکی مورد حفاظت قرار بگیرد. ثبت اختراع باعث می شود تا 20 سال مالکیت معنوی آن اختراع برای مخترعش باشد و اگر کسی مشابه محصول را تولید کند و یا از آن کپی برداری کند، می توان پیگیری قانونی انجام داد و اجازه استفاده از اثر اختراعی را نداد. بحث مالکیت معنوی که در ثبت اختراع مطرح است می تواند باعث حفظ و نگهداشت زحمت مخترعین و دانشمندان شود و بهره مندی از منافع آن برای مخترع بماند. ثبت اختراع برای شرکت هایی که در بازارهای رقابتی فعالیت می کنند و هر لحظه امکان از دست رفتن ایده ها و اختراعات نوآورانه آنها وجود دارد، بسیار مناسب می باشد.

شرکت هایی که در زمینه هایی مانند طراحی فعالیت می کنند، طرح های نوآورانه و جدید خود را بهتر است ثبت کنند؛ زیرا تا 5 سال مالکیت آن اثر برای صاحبش می ماند و اجازه استفاده از آن برای دیگر رقبا داده نمی شود.

چه محصولی ثبت اختراع یا طرح صنعتی می شود؟

1. در داخل یا خارج مشابهی نداشته باشد و برای اولین بار تولید شده باشد.
2. دارای گام ابتکاری باشد یعنی نوآوری غیر بدیهی داشته باشد.
3. محصول دارای کاربرد صنعتی باشد.

این موارد برای اقدام به ثبت اختراع لازم است. باید این نکته را در نظر داشت که هرچه اختراع گام ابتکاری بیشتری داشته باشد، احتمال پذیرش آن برای ثبت بیشتر است. البته این گام ابتکاری باید طبق اصول و قوائد خاصی انجام شده باشد.

محصولاتی که ثبت اختراع می شوند باید یا مربوط به یک محصول باشند مانند دستگاه ها و تجهیزات، یا مربوط به فرمولاسیون و ماده باشند و یا درباره روش تولید و فرایند آن باشند. یک دسته بندی دیگر نیز برای درک بیشتر این مطلب وجود دارد؛ محصولاتی می توانند ثبت اختراع شوند که یا فرآورده باشند یا روش تولید مربوط به محصول باشند.

خدمات را نمی توان ثبت اختراع کرد. مثلا یک روش برای درمان بیماری نمی تواند ثبت اختراع شود یا روش های آموزشی تربیتی را نمیتوان ثبت اختراع کرد. فرآورده شامل تجهیزات و فرمولاسیون می شود.

طرح صنعتی باید شکل مکانیکی داشته باشد و بتوانید آن را ببینید. فرمولاسیون و روش تولید را نمی توان ثبت طرح صنعتی کرد.

مدارک و گواهی های لازم برای ثبت اختراع

برای ثبت اختراع جمع آوری سه فایل ضروری است: 1) توصیف نامه 2) ادعا نامه 3) نقشه ها.
هر سه مورد نیاز به ایجاد یک فایل تخصصی دارد و باید طبق چارچوب هایی تعیین شود. نکته ای که باید در نظر گرفت این است که گاهی نیاز به تاییدیه آزمایشگاه برای استاندارد بودن دستگاه، تجهیزات و یا محصولات می باشد.

مدارک و گواهی های لازم برای ثبت طرح صنعتی

برای ثبت طرح صنعتی فقط طرح نقشه ایزومتریکی از همه ابعاد و توصیف نامه لازم است.

مراحل ثبت اختراع و طرح صنعتی در مهراد تک

مراحل ثبت اختراع

1. آماده سازی توصیف نامه، ادعا نامه و نقشه
2. ثبت نام در سایت مالکیت معنوی
3. ارسال اظهارنامه
4. انتخاب مرجع داوری
5. داوری اظهارنامه
6. اعلام نتیجه در کارتابل
7. ارسال دفاعیه در صورت عدم تایید

مراحل ثبت طرح صنعتی

1. آماده سازی توصیف نامه و نقشه
2. ثبت نام در سایت مالکیت معنوی
3. ارسال اظهارنامه
4. داوری اظهارنامه
5. اعلام نتیجه در کارتابل

تمایز مهرادتک با دیگر همکاران

شرکت ها اصولا برای حفظ دارایی های فکری و مالکیت معنوی آنها از طریق ثبت اختراع و طرح صنعتی، به مهرادتک مراجعه می کنند. در اینجا تلاش می کنیم تمایز ارائه این خدمت ما را با دیگر همکاران بیان کنیم تا مخاطب بتواند درست ترین تصمیم را بگیرد.

  • سه نفر از اعضای تیم مهرادتک از داوران ثبت اختراع و طرح صنعتی می باشند که این باعث می شود تمام چارچوب ها و گلوگاه های این مسیر را بدانند و بتوانند از دید داور به آن نگاه کنند.
  • جست و جوی صحیح یکی از مواردی است که در فرایند ثبت اختراع و طرح مهم می باشد. تیم مهرادتک قدرت جست و جوی بالایی دارند و همین باعث می شود کاری که داور در مراحل پایانی تحقیق خود می کند، در ابتدا انجام شود.
  • قراردادی که بسته می شود تا جایی ادامه می یابد که محصول مشابهی پیدا نشود. هر زمان در جست و جو به محصول مشابهی برخورد شود، باقی مراحل با توجه به درخواست متقاضی ادامه می یابد.
  • تیم مهرادتک در این زمینه تخصص و تجربه بالایی دارد و همین باعث می شود تا حد زیادی اینکه محصول ثبت اختراع می شود یا نه را تشخیص دهد. به همین دلیل متقاضی متوجه می شود که کجای کار نیاز به اصلاح و بازبینی دارد.
  • همچنین تیم مهرادتک فقط به جمع آوری مدارک و مستندات نمی پردازد بلکه با مشاوره ها و راهنمایی هایی که می کند باعث می شود متقاضی گام های ابتکاری را محکم تر بردارد و یا ارتقایی در محصول ایجاد کند که ثبت اختراع آن با احتمال بالاتری انجام شود.

در آخر لازم به ذکر است که هدف مهراد تک تنها ثبت اختراع و طرح صنعتی شرکت ها نمی باشد. ما می خواهیم با ثبت یک محصول نوآورانه به صورت اختراع یا طرح صنعتی، پایه ای برای تجاری سازی و تولید محصولات فناورانه بنا کنیم و با همکاری شرکت ها روز به روز شاهد ارتقای تولیدات و بازار محصولات باشیم.

چالش های مسیر

چالش برانگیز ترین مورد در فرایند ثبت اختراع و طرح صنعتی، گام ابتکاری است. همانطور که گفته شد در گام ابتکاری باید نوآوری های غیر بدیهی استفاده شده باشد، به همین دلیل شرکت ها یا افراد اکثرا در این مرحله و نحوه ارائه صحیح آن به مشکل می خورند و ممکن است با شکست مواجه شوند. اگر می خواهید ثبت اختراع انجام دهید، بهتر است با کسانی که این مسیر را طی کرده اند و یا در این زمینه متخصص اند، مشورت کنید تا بتوانید از موانع آن اطلاع پیدا کنید و راه حل مناسب برای رفع موانع بیابید.

شما می توانید با استفاده از لینک های زیر محصولات مشابه محصول فناورنه خود را در ایران و در جهان بیابید:

جستجوی اختراعات داخلی

همچنین برای جستجوی اختراعات خارجی می توانید از یکی از بانک های اطلاعات اختراعات جهان استفده کنید:

جستجوی اختراعات خارجی

برای جستجوی موارد مشابه اختراعات داخلی می توانید بانک اطلاعات اختراعات مرکز مالکیت معنوی کشور را بررسی کنید. همچنین آمار سالانه اختراعات کشور را از اینجا ببینید.

چرا مهرادتک

چرا مهرادتک!

پروژه های موفق ثبت اختراع ما

شرکت مهرادتک از سال 1389 تا امروز بیش از 200 پروژه ثبت اختراع و طرح صنعتی را به سرانجام رسانده که آمار خوبی در این حوزه می باشد. در خدمت ثبت اختراع مهرادتک اصولا بالای 80 درصد پرونده ها را با موفقیت پشت سر گذاشته و ما افتخار همکاری با شرکت های صنعتی بزرگ و کوچک زیادی را داشته ایم. شرکت هایی از جمله شرکت پاکشوما، فریدولین، آذرخش، سپهر کارتن، راما مهر آریا و…

برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان پیام دهید.

ثبت درخواست مشاوره رایگان

فرم ثبت درخواست مشاوره رایگان در صفحه "ثبت اختراع و طرح صنعتی"

  • Max. file size: 128 MB.

خدمات °360 مهرادتک

اگر شما هنوز برای ایده یا کسب و کار فناورانه خود طرح کسب و کار تدوین نکرده اید، و یا نیاز به مشاوره در این زمینه دارید؛ با ما در تماس باشید.

رویداد فولادی شو